woensdag 20 februari 2013

Eindelijk beet!


De tweede aflevering van de reeks columns uit de GezinsGids:


Henk heeft een hobby! Zodra we ergens een avond stilliggen, ben ik hem zomaar kwijt. En zo gauw we van boord zijn word ik mee gesleept naar zijn hobbywinkel, en worden er nieuwe onderlijntjes, dobbers, en kronkelende maden gekocht. Maar dat is het dan ook. Henks hobby is hengelen. Dat betekend uren op een stoel zitten, lijntjes klaarmaken, naar de dobber kijken, inhalen en maar weer uitgooien. Als ik heel eerlijk mag zijn: ik vind er niets aan, maar ik gun hem deze hobby van harte!
 
Afgelopen week begon ik toch het nut van zijn hobby in te zien. Rond een uur of tien roep ik richtig het achterdek dat het tijd is om naar bed te gaan. Ik zie een hoofd boven de roef uitkomen, verbaasd dat ik nú al roep om naar bed te gaan: "Zo laat al? ik dacht dat het koffietijd was" Tja, vissen doet de tijd vergeten.
 
Terwijl ik alle lichten uit doe, is Henk nog steeds niet binnen. Ik voel nattigheid: volgens mij liggen die hengels gewoon nog over boord. En jawel hoor, de deur gaat open en Henk roept me te komen.  Stilletjes mopperend, omdat ik naar bed wil, klim ik het twee treden tellende trappetje op naar buiten. Ja hoor, hij heeft beet: "Nou hup er af, dan kunnen we naar bed!"  Maar als hij z’n hengel omhoog haalt begin ik een stuk vrolijker  te worden. Daar hangt een dikke spartelende paling! Ik ren naar binnen om een emmer te pakken, waarna het glibberige beest van de haak afgehaald wordt en nog een nachtje mag vertoeven in de machinekamer.

De volgende ochtend onder de koffie -ach waarom ook niet- wordt hij door Henk vakkundig op het roefdek schoongemaakt. Het water loopt me in de mond. En dat wordt er niet minder op als hij bij het middageten lekker in de pan ligt te bakken. Wat ruikt dat toch lekker. Als ik het laatste hapje in m’n mond doe, bedenk ik dat vissen toch niet zo’n hele gekke hobby is. Ik lust er nog wel één!

Lieve groet,
Alberta

Ps: column is van de zomer al geschreven hoor ;-)

14 opmerkingen:


 1. Leuke column heb je geschreven.
  Ik geef ook totaal niet om de hengelsport, maar zo'n palingvangst is toch wel heel erg lekker.Wat zullen jullie gesmuld hebben Alberta.

  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn man heeft ook jarenlang (in de zomer) met zijn hengel aan de waterkant gezeten, waarbij we het voordeel hadden dat we met onze tuin aan viswater zitten. Hij was dus wel gezellig thuis en ik was dan van de catering :-). Inmiddels is het al een tijd geleden. Een leuke column Alberta, ik had er helemaal beelden bij ;-)!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk, zo wordt zo'n hobby toch ineens een stuk aantrekkelijker!
  Ik heb dat ook nooit gesnapt hoor, dat hengelen, maar bij is er dan ook nog nooit een paling in de pan belandt..;-))
  Leuke column!

  groetjes Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb 'm gelezen! 'k Was pas bij m'n ouders en opeens zag ik je op de voorkant staan, het bleek een oude GG te zijn. Natuurlijk heb ik daarna de nieuwe ook nog even gelezen ;-). Je schrijft leuk, ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke column heb je geschreven, Vissen dat hebben wij ook gedaan jaaaren geleden, mijn man moest elke keer de vis er afhalen dat durfde ik niet, hij kwam zelf niet aan het vissen toe dus ik mocht niet meer mee ha ha!

  Liefs Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een gezellig verhaaltje. Je leest hierin al dat jullie het samen heel goed hebben! Echt leuk om te lezen. Wij lezen alleen de Terdege, dus helaas, maar goed nu kan ik ze nogal lezen (op je blog). Fijne avond en lieve-groetjes, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een gezellige Colum heb je geschreven. Fijn dat je man een leuke hobby heeft. Ik zelf hou helemaal niet van vis en al helemaal niet van paling ik griezel er gewoon van. Maar hoe jij het beschreef klonk het heel gezellig. en vergat ik de paling.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Alberta, leuke column heb je geschreven. Grappig dat ik vroeger samen met mijn man en vrienden (in de tijd dat we nog verkering hadden) in de zomer regelmatig 's nachts op paling gingen vissen.
  Een geweldige tijd waar ik nog vaak aan terug denk. Wij maakten de paling schoon en legden de mootjes dan op de barbeque. Zou ik zeker eens proberen als ik jullie was.
  Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hahaha prachtige hobby toch en zo rustgevend en voor jullie extra handig, altijd het mooiste viswater in de buurt. En troost je, mijn man vist de hele week, maar dan een stukje verder weg. Groetjes Alie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geef mij ook maar zo'n lekker vers gebakken palinkje, heerlijk!

  Doei Doei Greet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lekker rustig toch zo'n man, HiHi, daar heb je geen kind meer aan.
  Fijn dat je zo hebt gesmuld, ik moet er niet aan denken. Maar gelukkig smaken verschillen. Leuke post.
  Lieve groet nelly

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jummie paling en goed dat je even vermeldde dat je het in de zomer had geschreven. Hihi, ik zag Henk al in gedachten tot 's avonds laat in het donker in zijn skipak zitten. In een zomers avondzonnetje is een stuk aangenamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk! Je schrijft zo beeldend dat ik het helemaal voor me zie. Ik heb nog nooit paling gegeten. Brrr...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuk stukje! Niet dat ik zelf graag vis lust, maar je schrijft het zo leuk!
  Groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen

Van reacties kan ik erg genieten! Dankjewel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...